Archive for » Februarie, 2011 «

Ce spunem lumii prin bijuteriile noastre?

Așa cum sunt prezentate în textele sacre, bijuteriile sau podoabele nu erau simple elemente ornamentale, simple accesorii… ele erau anume create pentru a imprima purtătorului un anumit mesaj, o anumită informație. Materialul din care erau confecționate și cristalele folosite, forma bijuteriilor, simbolismul utilizat sunt reperele de care bijutierii vremurilor străvechi țineau cont. Dincolo de asta, dacă bijuteria era destinată unei ființe umane care îndeplinea roluri ceremoniale, ritualice, bijuteriile erau anume create pentru a vorbi despre identitatea purtătorului. Degenerescența civilizațiilor și-a lăsat amprenta și asupra lumii bijuteriilor, care cel puțin în ultimii 20 de ani, sfidează în mare măsură sensul corect al creării și utilizării lor.În afară de atributul de accesoriu, nu este urmărit un alt sens. Desigur mai toată lumea vrea să aibă bijuterii cât mai valoroase. Dar ce anume spun acele bijuterii? indiferent că sunt din aur, cu pietre prețioase sau cu diamante… ceea ce se ia în considerare este prețul… și mă rog, rafinamentul realizării lor. Nu și mesajul informațional. Vorba cuiva: ne-am obișnuit să ne maimuțărim cu tot felul de așa-zise bijuterii. Încercările mele din aceste fotografii sunt exemple de reîntoarcere la o relație spirituală dintre bijuterii și cei ce le poartă. Un colier din cupru cu semnul infintului, o mandala realizaă din cupru, material de modelaj, cristale și perle și o cruce ankh punctată într-un joc de cristal rozee și coral.

Felicia Gabriela Portase

Cutii ornamentale pentru bijuterii

Am continuat seria cutiilor antichizate pentru bijuterii. Aceste cutii sunt mai mari, 16,5cm x 13cm înălțime 12cm și 11,5cm x 10cm înălțime 10cm. Am folosit două tehnici speciale de antichizare, crăpături mici și mari. Efectul final se poate vedea în fotografii. Cutiile sunt puse la vânzare în magazinul nostru online Solaris Art Studio și sunt unicat.

Adrian PORTASE


Bijuterii antice

Bijuteriile antice sunt pentru mine o fascinație. Am savurat cu mare placere brățările dacice de aur și alte podoabe în muzeele vizitate. Bijuteriile romane sunt deosebite, având inspirații orientale aduse de la marginile imperiului. În acest sens am încercat câteva modele din cupru, prima încercare a fost o brățară romana. Imaginile vorbesc de la sine. Brățara se găsește la vânzare în magazinul online Solaris Art Studio.

Adrian PORTASE

Category: Studii  Tags: , , ,  Leave a Comment

My Internet

YO2BTW - HamRadio- www.yo2btw.ro
SOLARIS Art Studio- www.solarisartstudio.com
Radio VOX Montis - www.radiovoxmontis.ro
Video TV Online - www.voxmontis.ro

Copyright © 2010 - 2015 Solaris Art tudio - Toate drepturile rezervate.